Május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik védettségi igazolvány kiállítását kormányablakoknál, vagy ügyfélkapun keresztül az alábbi linken:

https://bit.ly/3bNIWsG

  • A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Szintén karanténmentesen utazhat be Magyarországra:

  • aki a beutazás előtt online már megigényelte az igazolványt, és ezt igazolni tudja, vagy a beutazás célja az igénylés, amelyet a belépés utáni legkésőbb 2. munkanapon be kell nyújtani.
  • A karantén alóli mentesség együtt utazás esetén vonatkozik a magyar állampolgár felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött kiskorúra is.
  • A védettségi igazolványt 15 napon belül, díjmentesen állítják ki.
  • A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok az igazolvány érvényessége alatt bármikor karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Magyarok beutazása Magyarországra

A jelenleg érvényben lévő magyar hatósági szabályozás értelmében minden magyar állampolgár beléphet Magyarország területére. A magyar állampolgárság legkönnyebben érvényes magyar útlevéllel, vagy érvényes magyar személyi igazolvánnyal, érvényes jogosítvánnyal igazolható. Magyar állampolgár külföldi állampolgárságú házastársa minden további nélkül beutazhat Magyarországra, amennyiben a családi kapcsolatot anyakönyvi kivonattal (ez lehet magyar, vagy külföldön kiállított egyaránt) igazolni tudja. A magyar állampolgár 18 éven aluli külföldi állampolgárságú gyermeke is beutazhat Magyarországra abban az esetben is, ha nincs még, vagy már érvényes magyar útlevele, ha a magyar állampolgár szülő anyakönyvi kivonattal (ez lehet magyar, vagy külföldön kiállított egyaránt) igazolja a családi kapcsolatot. Ha a magyar állampolgár külföldi állampolgárságú házastársa, vagy gyermeke nem együtt utazik a magyar állampolgárral, akkor mindenképp javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért kérjék meg a méltányossági belépési engedélyt: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz .

A kérelem benyújtásakor mindenképpen igazolják azt, hogy akire a kérelem vonatkozik, az egy magyar állampolgár családtagja (csatolják a magyar állampolgár családtag érvényes útlevelének a másolatát, valamint a megfelelő anyakönyvi kivonat másolatát is). Az esetek legnagyobb százalékában az a válasz (határozat) érkezik meg a rendőrség részéről, hogy a belépés nem engedélyköteles. Ezt a határozatot mindenképpen vigye magával az utazó külföldi állampolgár.

Javasoljuk, hogy a légitársasággal is vegyék fel előzetesen a kapcsolatot, amennyiben nem érvényes magyar útlevéllel utaznak hazánkba, hogy részükről van-e bármilyen elvárás, hogy engedjék felszállni a járatra. Általában, bár az utóbbi időszakban egyre kevésbé, de kérnek egy konzuli igazolást arra nézve, hogy az utazót Magyarország engedni belépni. Ha szükséges egy ilyen igazolás, akkor a lakóhelyük alapján illetékes konzuli irodát keressék meg e-mailben a kéréssel és kiállítják Önöknek az igazolást, ha csatolják a rendőrségi engedélyt, az érvényes útlevelet, mellyel utazni fog a családtag és a lefoglalt repülőjegy másolatát.

Karantén kötelezettség

A karantén kötelezettség kevés kivétellel fennáll mindenki számára, kötelező és független az állampolgárságtól. A karantén letöltésének helyszínét a belépéskor az illetékes hatóság bekéri, ez a cím nem feltétlenül szükséges, hogy megegyezzen a lakcímkártyában szereplő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, ellenben olyannak kell lennie, ahol a 10 napos karantént letölti az utazó. A magyar hatóságok a karanténkötelezettség betartását szigorúan ellenőrzik, a karantén nem hagyható el engedély nélkül semmilyen célból.

Természetesen lehet mentesülni a karanténkötelezettség alól, amennyiben visznek az USA-ból egy negatív PCR tesztet (ez egyébként szükséges magához az utazáshoz is, a legtöbb légitársaság enélkül nem engedi felszállni az utazót a gépre), és egy másik tesztet 5 napon belül készíttetnek Magyarországon, ami akár érkezéskor a Liszt Ferenc reptéren is kérhető előzetes időpontfoglalás mellett. A karantén alól a 10 nap lejártát megelőzően kizárólag hatósági engedély birtokában lehet mentesülni, azt elhagyni.

Egyelőre a koronavírus elleni beoltottság nem jelent könnyítést sem a belépés, sem a beutazás vagy karanténkötelezettség alól.

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu

Szíves figyelmébe ajánljuk a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér weboldalát, ahol sok hasznos információt és tanácsot talál a ki- és beutazással kapcsolatban:
https://www.bud.hu/covid_19

A Konzuli Szolgálat állandóan frissített tájékoztatása a COVID-19 járvány miatti Magyarországra történő belépés szabályairól az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol