A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet tíz hónapos, ösztöndíjas műfordítói (szépirodalmi művek interkulturális interpretációja) képzést indít nem magyar anyanyelvű, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként. A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek.

A műfordítói képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A KKM – Balassi Intézet az ösztöndíjas képzést a KKM OR Kft. felnőttképzési intézmény közreműködésével bonyolítja. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzése után a felnőttképzés résztvevői magyar nyelven kiállított tanúsítványt kapnak.

A képzés résztvevői a szemináriumi munka keretében megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) segíti rendszeresen. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés 2018 szeptemberétől 2019 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 24 óra. 

A képzés részletes ismertetése a KKM – Balassi Intézet honlapján található: www.balassi-intezet.hu

A hallgatói keretszám: 10 fő.

Jelentkezési határidő: 2018. május 31.

Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező vagy a 2017/2018-as tanévben diplomát szerző, külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

·         ingyenes tananyag

·         45.000 HUF/hónap ösztöndíj

·         térítésmentes kollégiumi elhelyezés (3 ágyas szobákban)

·         diákigazolvány (kedvezményekre jogosít)

·         egészségbiztosítás

A pályázót érintő költségek:

·         az utazás költségei

·         egyéb, egyszeri kiadások a megérkezést követően

·         az étkezés és a közlekedés költségei (Ezt az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.)