Az anyasági támogatás iránti kérelmek, valamint a Fiatalok Életkezdési Támogatása (FÉTÁM – ún. „Babakötvény”) iránti kérelmek 2018. január 1-től a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken is kezdeményezhetők a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára az alábbiak szerint.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatásra vonatkozó kérelem a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani!

HOL ÉS HOGYAN NYÚJTHATÓ BE A KÜLFÖLDÖN SZÜLETETT ÉS KÜLFÖLDÖN ÉLŐ GYERMEKEK JOGÁN JÁRÓ ANYASÁGI TÁMOGATÁS KÉRELEM:

Személyesen: konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken.

Magyarországon az integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablak)

Postai úton: Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztály címére (1081 Budapest Fiumei út 19/a)

Elektronikusan ügyfélkapus regisztrációt követően a www.magyarorszag.hu portálon.

Az igényt a Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született és külföldön élő magyar/nem magyar állampolgárságú "Magyar igazolvánnyal" rendelkező gyermek esetén elnevezésű formanyomtatványon kell benyújtani.

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában hatályos szociális vetítési alap összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatási kérelem elbírálásában, kiutalásában a konzul nem játszik szerepet, kizárólag a kérelem átvételénél és továbbításánál működik közre.

Formanyomtatvány: Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született magyar/ nem magyar állampolgárságú "Magyar igazolvánnyal" rendelkező gyermek esetén 

 

FÉTÁM (Fiatalok Életkezdési Támogatása - ún. „Babakötvény")

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A számlát a gyermek szülein túl más hozzátartozója, vagy más törvényes képviselője, valamint 16. életévét betöltött gyermek maga is megnyithatja.

További részletes információ a számlanyitásról (szükséges dokumentumok és formanyomtatvány) a "Babakötvány" honlapján található.