1) Hamvak

A hamvak korlátozás nélkül hazaszállíthatók Magyarországra, de az urnát feltétlen le kell záratni. A postai küldeményként feladott urnát a temető vagy az átvevő címére kell küldeni. A halotti anyakönyvi kivonat egyik példányát célszerű a küldeményhez csatolni. A hamvakat tartalmazót urna akár poggyászként is hazaszállítható. A magyar diplomáciai vagy konzuli képviseletektől nem kell engedélyt kérni a hamvak urnában történő hazaszállításához.

 

2) Halottszállítás koporsóban

A tetemet kettős koporsóban kell elhelyezni. A belső koporsónak szilárdnak és légmenetesen lezárhatónak kell lennie, amely általában fémből (ólom, cink). A belső koporsó alját nedvszívó – általában fűrészpor – anyaggal kell kibélelni. A holttestet 1 százalékos szublimát anyaggal kell átitatni. A belső koporsót egy fa koporsóban kell elhelyezni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében célszerű a külső koporsót vászonnal vagy vízhatlan ponyvával bevonni. A külső koporsóra erős hordfüleket kell szerelni. Az ügyintéző temetkezési vállalkozónak igazolnia kell a fentieket.

A tetemmel együtt más tárgyakat vagy virágot szigorúan tilos szállítani.

A magyar diplomáciai vagy konzuli képviselet az alább felsorolt iratok bemutatását követően tudja kiállítani a halottszállítási engedélyt:

  • A temetkezési vállalkozó igazolása (a holtest és koporsó előkészítéséről).
  • A magyarországi temető befogadói nyilatkozata.
  • A koporsó szállításának módja, a szállítási útvonal, a magyarországi belépési határállomás neve.
  • A magyarországi ügyintéző vagy rokon neve.
  • Orvosszakértői igazolás a halál okáról (nem fertőző betegség).
  • Halotti anyakönyvi kivonat.